Vurdering av andrespråksinnlærere - en utfordring i skolen

Forfattere

  • Kirsten Palm Høgskolen i Oslo og Akershus
  • Else Ryen Universitetet i Oslo

DOI:

https://doi.org/10.5617/adno.1099

Emneord (Nøkkelord):

vurdering og kartlegging av andresrpåksferdigheter, andrespråkstilegnelse, lærerkompetanse

Sammendrag

Vurdering av andrespråkselevers språkkompetanse og språkutvikling er en sentral del av læreres arbeid, og forskning har vist at dette er en utfordring for skolene. Det er stor variasjon i vurderingsformer, og skolene mangler ofte vurderingskompetanse. På bakgrunn av dette utarbeidet Utdanningsdirektoratet i 2007 vurderingsverktøyet Kartleggingsmateriell. Språkkompetanse i grunnleggende norsk for språklige minoriteter. Materiellet er utarbeidet blant annet med referanse til Common European Framework of Reference for Languages (CEFR). I artikkelen redegjør vi for en undersøkelse der målet var å finne ut hvorvidt dette kartleggingsmateriellet er hensiktsmessig for å vurdere andrespråkselevers språkkompetanse. Hoveddataene er innhentet gjennom kasusstudier ved tre grunnskoler, der vi intervjuet skoleledelse og lærere samt observerte kartleggingssituasjoner og klasseromsundervisning. Kasusstudiene ble senere fulgt opp av to spørreundersøkelser, én til de samme skolene, og én til et større antall skoler for å få bredere innsikt i kartleggingspraksis og skolers oppfatninger av denne formen for vurdering. Undersøkelsen viser at flere av informantene mener verktøyet kan bidra til mer tilpasset og systematisk andrespråkopplæring og bedre vurdering av andrespråkselevenes språkkompetanse. Samtidig er det utfordringer knyttet til å bruke vurderingsverktøyet, dette skyldes blant annet mangelfull kompetanse i skolen når det gjelder andrespråkstilegnelse og vurdering av elevenes språkkompetanse. Det er ikke tidligere forsket på bruk av et slikt konkret kartleggingsverktøy i norsk grunnskole. Undersøkelsen kan gi et bidrag til økt kunnskap om vurdering av andrespråkskompetanse og tilpasset undervisning for andrespråksinnlærere.

Forfatterbiografier

Kirsten Palm, Høgskolen i Oslo og Akershus

Førstelektor Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier

Else Ryen, Universitetet i Oslo

Førsteamanuensis MultiLing Institutt for lingvistiske og nordiske studier This work was partly supported by the Research Council of Norway through its Centres of Excellence funding scheme, project number 223265.

Nedlastinger

Publisert

2014-06-20

Hvordan referere

Palm, K., & Ryen, E. (2014). Vurdering av andrespråksinnlærere - en utfordring i skolen. Acta Didactica Norge, 8(1), Art. 7, 17 sider. https://doi.org/10.5617/adno.1099

Utgave

Seksjon

Artikler